Wednesday, December 24, 2008

Moskova Tatil Rehberi


850 yıllık bir tarihe sahip Avrupa’nın en büyük şehirlerinden biri haline gelen Moskova, kendi kimliğini yüzyıllardır koruyor olması ile de tatilcilerin üzerinde büyük ilgi uyandırmayı başarıyor. 18.yy’da bilim ve sanat anlamında gerçekleşen yapılanmanın ardından, küçük bir kasabadan metropol bir şehir olma gelişimleri hız kazanmış… Tarihini anlatmaya sayfaların yetmeyeceği gibi, güzelliklerini de anlatmak bir o kadar zor olacaktır.

Rusya dendiğinde akla gelecek en önemli şey Komünist dönemdir muhakkak… Dünya hakimiyetine kendi ideolojilerini benimsetirken geçirdikleri süreç ise oldukça karmaşık.

Rusya’ya pek çoğunuzun bildiği gibi kış mevsiminde gitmemeniz şiddetle tavsiye edilir. Grp salgınları, soğuktan el ayak uyuşmaları gibi şikayetler ile bir tatil geçirmek istemiyorsanız, Moskova’yı yazın ziyaret etmenizde fayda var. Rusların pek çoğunun özellikle yaz aylarında Türkiye’ye akın ettiklerini bilirsiniz, çünkü genellikle soğuk bir havaya sahip olan Rusya’nın insanları Türkiye’nin sıcak havasına hayran kalıyorlar.

Moskova oldukça kalabalık bir şehir olmakla beraber, 11 milyon kişinin bir arada yaşadığı bu şehirde kalabalıktan sıkılmadığınız takdirde gezeceğiniz birsürü yer bulacaksınız. İşte Moskova’dan gezmeden dönmemeniz gereken 10 yer;

1-) Kremlin Sarayı: Saraya ilk girdiğiniz an kesinlikle Katedral Meydanı’nı ziyaret etmelisiniz. Tsar Çanı ve Kilise kanunlarının yazdığı Tsar Kanınları’nı Rusya’nın geçmişini anlamak için kesinlikle görün: Amory Müzesi’ni de sakın unutmayın! Burası Rus İmpararatorluğu’na ait pek çok eski eseri içerisinde barındırıyor…

2-) Kızıl Meydan: Kremlin’den sonra en ünlü yer olan Kızıl Meydan’da bulunan etkileyici yapılar sizi büyülemeye yetecek. Kızıl Meydan’a gittiğinizde eğer St. Basil Katedrali açıksa muhakkak keşfedin! Dıştan görünümü muhteşem olsa da içinin görünümü sizi hayal kırıklığına kesinlikle uğratmayacak! Bir önerimiz daha; Kızıl meydan’da gün batımı ve bir akşam geçirin. Sihirli atmosfer gezinizin en önemli anları olarak hafızanızda yer edecek.


3-) Devlet Tretyakov Galerisi: Rus sanatının en önemli koleksiyonlarının sergilendiği galeride, Repin, Vrubel, Kandinsky, Chagall ve daha birçok Rus sanatçının eserlerini görebilirsiniz.

4-) Izmaylovo Pazarı: Moskova’nın en eski ve yadigar pazarıdır. Her fiyata her şeyi bulabileceğiniz markette, el sanatı, mücevher, antika, satranç takımları ve aklınıza gelen pek çok Rusya’ya ait eşyayı bulabilirsiniz. Bu marketten metroyu kullanmak için hazırlanan metro haritalarından edinirseniz eğer, Moskova seyahati boyunca sizi yönlendirecek bir materyali de edinmiş olursunuz.

5-) Eski Arbat Caddesi: Bu cadde Moskova’nın en ünlü caddesidir. Turist akınına uğrayan bu caddede alışılagelmiş şeylerin yanında, pek çok artist, müzisyenle karşılaşmanız olasıdır. Bu cadde sadece yayalara özeldir ve böylelikle etrafı çok daha iyi seyretme fırsatınız olacaktır.

6-) Victory Park: Bu parkı biraz tarih bilgilerinizi zorlarsanız eğer, İkinci Dünya Savaşı’ndan hatırlayabilirsiniz. O dönemlerden kalma pek çok heykel, anıt, çeşme, dikilitaş bu parkta günümüzde ziyaretçilere açık tutuluyor.

7-) Sparrow Tepesi: Moskova’yı panoramik olarak izleyip fotoğraf çekmek isterseniz eğer Sparrow Tepesi’ne çıkmalısınız. Romantik dakikalar ve muhteşem pozlar sadece bu tepede yaşanabilir.

8- )Pushkin Sanat Müzesi: Tretyakov Galerisi’ne nazaran, Rusya’nın diğer bir büyük müzesi olan Pushkin’de yabancı uyruklu sanatçıların başyapıtları sergileniyor. Eğer izlenimcilik ve Rönesans dönemine ait eserlere karşı ilginiz varsa, burası sizin için doğru adres olacak…

9-) Bot Turu: Eğer Moskova’ya güle güle demek isterseniz özellikle yazın düzenlenen bot turları hem yorgunluğunuzu attıracak hem de şehre bambaşka bir gözle bakmanızı sağlayacak. Kremlin’i uzaktan seyredip, anlamlı yapılara bir göz atmak, denizin üzerinden fotoğraf çekmek için mutlaka denemelisiniz.

10-) Nazım Hikmet Mezarlılığı: 3 Haziran 1963 yılında ölen Nazım Hikmetin mezarı Moskova’da Novo-Deviçi Mezarlığı'nda bulunuyor.

Eğer votka tutkunuysanız, Rusya’nın ulusal içkisinin yapılışını Votka Müzesi’nde izleyebilir, sizin için özel olarak hazırlanacak votkadan tadabilirsiniz.


Votka ve havyar Moskova’nın en meşhur içkisi ve yemeği olarak bilinir. Votkanın yanında kristal tabaklarda ve buz içinde sunulan havyarı tadabilir, hatta rus votkasından birer şişe arkadaşlarınıza ve sevdiklerinize yanınızda götürebilirsiniz.


Moskova'da Kızıl Meydan'da bulanan restoranlarda damak tadınıza uygun bir çok yemek bulabilirsiniz. Ancak Moskova’ya gidip te Rus mutfağından bir şeyler tatmadan dönmeyin. Özelikle "Solyanka" adı verilen pancar, turşu gibi malzemelerden yapılan bu çorbayı deneyebilirsiniz. Çorbanın Rus mutfağında çok büyük bir önemi vardır. Özellikle balık çorbası ve ülkede yetişen aromatik baharatlar, tereyağlı kremalı sosları ile farklı tatlar yaratmıştırlar. Av etleri, lakerda ve deniz ürünleri de Rus mutfağı tatlarının arasında yer alır.

Moskova’da alışveriş denince akla gelen ilk ürün matruşkalar olsa gerek. İç içe geçmiş tahta bebekler Moskova’nın simgesi konumundadır. Moskova’nın son yıllarda yaşadığı büyük değişimi tüketim piyasasını da iyi yönde etkilemiştir. Ünlü caddelerinde açılan birçok ünlü markanın mağazalarının vitrinleri ayrı bir parlaklık veriyor Moskova’ya. Trafiğe kapalı olan "Ulista Arbat" caddesinde bu lüks mağazaların birçok örneklerini görmek mümkün.


Moskova’da eğlenecek bir yer aradığınız da bulmanız hiç de zor değil. Dünyaca ünlü Moskova Sirki'nde gösterilen akrobatik gösterileri seyredebilir. Son yıllarda açılan bar ve diskolarda, kareoke yapabilir, dj’ler tarafından yapılan müzikler eşliğinde ya da canlı müzik dinleyebileceğiniz birçok mekanda gönlünüzce eğlenebilirsiniz. Son yılarda gece hayatında, daha ucuz olması nedeni ile votka yerine bira tercih edilmektedir. Ama siz yinede Moskova'da meşhur votkaların tadına bakmadan dönmeyin.

No comments:

Post a Comment